Vi tilbyder en omfattende række af kurser og uddannelser, blandt andet for valgte i organisationsbestyrelser og afdelingsbestyrelser for at styrke deres kompetencer og kvalificere bestyrelsesarbejdet. Og så tilbyder vi blandt andet fagkurser og uddannelser, særlige lederudviklingsprogrammer og netværk for ansatte for at klæde dem bedst muligt på til at drifte og administrere boligorganisationerne.
Hvem er BL?
7.257 boligafdelinger
har de almene boligorganisationer fordelt i landet (Kilde Landsbyggefonden).
511 boligorganisationer og boligadministrationskontorer
repræsenterer BL - Danmarks Almene Boliger.
592.959 almene boliger
er der registreret i Danmark pr. 1. januar 2023 (Kilde: Landsbyggefonden).
BL - Danmarks Almene Boliger er interesse- og brancheorganisation for de almene boligorganisationer, der administrerer og drifter de almene boliger.
Vi arbejder for boligorganisationernes interesser ved at søge politisk indflydelse på udviklingen, både økonomisk, teknisk og socialt.
Vi arbejder lokalt gennem vores 11 kredse på tværs af alle landets kommuner. Og nationalt i forhold til regeringen, ministerierne, folketingets politikere og deres mange udvalg samt internationalt gennem vores arbejde i Housing Europe og NBO Housing Nordic.
På den måde sikrer vi, at den almene boligsektor, som huser næsten én million mennesker i Danmark, fortsat bidrager med nye løsninger.
Det kan være sundhedstilbud, der hvor folk bor, brobygning mellem skole og hjem, uddannelse, bekæmpelse af hjemløshed, klimatiltag og ikke mindst byggeri og renoveringer af almene boliger.
Hvad laver BL?
Kurser, uddannelser og netværk
Vi tilbyder juridisk rådgivning via en hotline, hvor medlemmer kan få svar på generelle juridiske spørgsmål om reglerne i den almene boligsektor. Derudover tilbyder vi specifik juridisk rådgivning og sagsbehandling, for eksempel udarbejdelse af juridiske notater og ændring af vedtægter.
Analyser og data er en anden vigtig del af vores arbejde. Vi udfører detaljerede analyser af samfundsøkonomiske problemstillinger, huslejeniveauer, boligbehov og sociale indsatser. Analyserne bruges til at understøtte politisk interessevaretagelse og strategisk kommunikation, og de kan tilpasses lokale forhold for at hjælpe de enkelte boligorganisationer i deres dialog med kommunerne.
Boligsociale indsatser og partnerskaber
På det boligsociale område yder vi støtte til sociale indsatser i boligområder med udfordringer. Det er for eksempel initiativer som "Vær Med-puljen", der sigter mod at forebygge og bekæmpe ensomhed gennem aktiviteter som lokale fællesspisninger, gåklubber og kulturelle arrangementer. Vi samarbejder også tæt med civilsamfundsorganisationer og kommuner for at skabe positive fællesskaber og bekæmpe ensomhed blandt beboerne.
Presse- og kommunikationsrådgivning
I BL's kommunikationsafdeling kommunikerer vi om boligorganisationernes arbejde med at drive og udvikle de almene boliger. Samtidig understøtter vi det politiske arbejde i BL.
Kommunikations- og kriserådgivning er også en central del af vores tjenester. Organisationen tilbyder akut rådgivning i tilfælde af ulykker eller andre sager, der kræver håndtering af medier og andre interessenter.
BL og 30 andre europæiske lande er medlem af den europæiske interesseorganisation Housing Europe, som repræsenterer 25 millioner almene boliger.
Housing Europe, hvor BL’s administrerende direktør, Bent Madsen, er præsident, interessevaretager især i forhold til EU.
I de seneste år har den grønne dagsorden været central. Samtidig arbejder Housing Europe for, at der kommer flere betalelige boliger i de europæiske lande.
Virkeligheden er nemlig, at der er boligkrise i Europa, hvor almindelige mennesker ikke har råd til en ordentlig bolig, især i de større byer. Der er derfor brug for mange flere boliger med en rimelig husleje, og her arbejder Housing Europe blandt andet på at udbrede kendskabet til den danske model for almene boliger.
I den nordiske paraplyorganisation NBO Housing Nordic, hvor BL’s administrerende direktør, Bent Madsen, er formand, arbejder man for fælles interessevaretagelse på tværs af Norden i forhold til de nordiske regeringer og Nordisk Råd. Herudover er der et tæt samarbejde med Housing Europe.
Nogle af emnerne for samarbejdet er udviklingen i yderområderne, energiområdet samt det byggetekniske område.
Som interesseorganisation varetager vi de almene boligorganisationers interesser og forbedrer deres rammevilkår. Det kan ske lokalt i forhold til de enkelte kommuner, på nationalt plan i forhold til Christiansborg og ministerierne. Meget af interessevaretagelsen sker på daglig basis i form af dialog om udformning af love og regler, hvor der opnås mange resultater uden de store politiske armlægninger.
En del af interessevaretagelsen sker også gennem udarbejdelse af en lang række høringssvar til en bred vifte af lovforslag, bekendtgørelser og EU-retsakter og udspil, som har relevans for den almene boligsektor.
Arbejdsgiverrollen og overenskomster
Vi er også de almene boligorganisationernes arbejdsgiverorganisation. Der er ca. 13.000 medarbejdere i den almene sektor, og vi har ansvaret for at forhandle 6 overenskomster og yde rådgivning omkring overenskomster og ansættelsesretlige forhold til boligorganisationerne. For at sikre en professionalisering af arbejdsgiverrollen er vi tilmeldt Dansk Erhverv, og alle medlemmer af BL kan søge individuel rådgivning og bistand hos Dansk Erhverv om overenskomstmæssige forhold, forhandling af lokalaftaler, ansættelsesretlige forhold, herunder bistand i konkrete sager uden beregning m.v.
Hvordan er BL organiseret?
BL's demokratiske struktur hviler på 11 kredse, som hvert andet år vælger en formand og en næstformand samt et antal kredsrepræsentanter. Formand, næstformand og kredspræsentanter består af beboere i almene boliger samt ansatte i boligorganisationerne. Hvor formand og næstformand indgår i BL's bestyrelse, indgår kredsrepræsentanterne i BL's øverste myndighed, repræsentantskabet.
BL's 11 kredse
Kredsenes rolle er at være valgforum for BL's ledende organer samt at udgøre et boligpolitisk debatforum både i forhold til overordnede boligpolitiske spørgsmål og i forhold til den lokale boligpolitik i region og kommuner. Den enkelte kreds kan desuden være den lokale aftalepart ved indgåelse af boligpolitiske aftaler med de enkelte kommuner. Læs mere om kredsene her.
Repræsentantskabet
Repræsentantskabet er BL's øverste myndighed og består af medlemmer fra de forskellige boligorganisationer. Det har beføjelser til at vedtage ændringer i BL's vedtægter, fastsætte kontingenttakster og godkende vigtige initiativer. Repræsentantskabet mødes regelmæssigt for at diskutere og træffe beslutninger om organisationens kurs og politikker. Læs mere om repræsentantskabet her.
Bestyrelsen
BL's bestyrelse er sammensat af formand og næstformand, kredsbestyrelsernes formænd og næstformænd samt 5 medlemmer valgt blandt medlemmer/administrationer med mere end 10.000 lejemål samt en medarbejderrepræsentant. Bestyrelsen har ansvaret for den overordnede ledelse og styring af organisationen. Den implementerer de beslutninger, som repræsentantskabet træffer, og sikrer, at organisationen fungerer effektivt og i overensstemmelse med de fastsatte mål og retningslinjer. Læs mere om bestyrelsen her.
Sekretariatet
Sekretariatet varetager den operationelle og administrative del af BL's arbejde. Det støtter både repræsentantskabet og bestyrelsen med forberedelse af møder, udarbejdelse af politiske forslag, og håndtering af daglige opgaver. Se sekretariatet her.
Læs også om BL's udvalg.