Nyhed
Konference for organisationsbestyrelser 2024
Værdiskabelsen handler både om, hvordan der skabes værdi for den enkelte, altså hvad beboerne synes er vigtigt og sætter pris på, og for samfundet, altså hvordan det, som boligorganisationen gør, har (lokal) samfundsmæssig effekt og fælles værdi. Der skal skabes værdi på kort og lang sigt og på flere bundlinjer.
Fokus på organisationsbestyrelsens opgaver og ansvar
Det er organisationsbestyrelsen, som formelt set er økonomisk og juridisk ansvarlig for boligorganisationen og dermed også har ansvar for at sikre boligorganisationens værdiskabelse. Omdrejningspunktet og rammesætningen var derfor bestyrelsesarbejdet i den almene boligorganisation og det ansvar og de opgaver, man har som medlem. Hvilket fokus skal bestyrelsen have i værdiskabelsen, og hvad skal overlades til andre?
Det blev blandt andet drøftet samtidig med, hvordan vi fortsætter det gode og vigtige, værdiskabende arbejde på årets konference. Her var der både god tid til spørgsmål, erfaringsudveksling og hyggeligt samvær med bestyrelsesmedlemmer fra hele landet.
Programmet for lørdag
Hvad siger fremtiden? Hvilke krav og forventninger er der i omverden, som får indflydelse værdiskabelsen? Hvilket velfærdssamfund er det, at vi gerne vil have? Det var på programmet på konferencens første dag.
10.00-10.25 Velkomst og åbning af konferencen
v/Allan Werge, formand for BL – Danmarks Almene Boliger og konferencens moderator, Lotte Bundsgaard, journalist og redaktør på TV2 Nyhederne.
10.25-11.25 Hvad siger fremtiden?
v/Anne Skare Nielsen, Fremtidsforsker
Sammen med fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, tager vi et kig ind i fremtiden for de almene boligorganisationer
Anne inviterer os til at tænke nyt og stort, når hun udforsker, hvordan boligorganisationerne nu og i fremtiden kan skabe værdi gennem bæredygtige løsninger.
Hvad kalder fremtiden på, som vi allerede har fundet nøglerne til i den almene sektor? Hvordan skaber boligorganisationerne værdi i fremtiden? Hvordan sikrer vi, at de beslutninger der træffes i dag, former en bedre verden i morgen? Det får vi fremtidsforskerens bud på.
11.55-12.45 Samtalepanel om bæredygtighed og ESG – det nye kompas for bestyrelser
v/Lotte Bundsgaard
Hør panelets bud på, hvorfor det at arbejde strategisk med bæredygtighed og ESG – som, oversat til dansk, betyder miljø-, sociale og ledelsesmæssige forhold - er en af de vigtigste opgaver for ledelser og bestyrelser i de kommende år.
Paneldeltagere:
- Jeanette Fangel Løgstrup – ESG-ekspert og forfatter til bogen ’Bæredygtig ledelse - ESG som den nye ABC for ledelser og bestyrelser’
- Johnny Brinkmann Jensen, direktør i BoVendia
- Ulla Jensen, ESG-chef i Domea.dk og sekretariatsleder for AlmenKompas
Du kan læse mere om paneldeltagerne her.
13.45-14.15 Drøftelse ved bordene i plenum
v/ Nana Juul, konsulent i BL Kurser og rådgivning
Brug tiden til at dele jeres største aha-oplevelser fra formiddagen – hvad har inspireret jer mest, og hvilke idéer tager I med hjem? Lad samtalen om bordet skabe nye forbindelser og perspektiver til din boligorganisations stærke kernefortælling!
14.15-16.15 Workshops: Skab værdi på flere bundlinjer
WS1: Bæredygtige fællesskaber
Hør hvordan DOMI Boligs bestyrelsen har arbejdet strategisk med at få fællesskaber til at blomstre i deres boligorganisation.
V/ Herdis Larsen, formand for DOMI Bolig og Rikke Hansen, konsulent i BL Kurser og rådgivning
WS2: Bæredygtige materialevalg uden byggeskader
Få indsigt i materialevalgets betydning for CO2 udledning og økonomi
V/ Peder Fynholm, Teknisk chef, Byggeskadefonden og Dorte Hjerrild, afdelingschef i BL Kurser og rådgivning
WS3: Nære sundhedsydelser i boligorganisationen
Tænk ”Nærhed i sundhed” ind boligerne og hverdagen – inspiration sundhedsfremmende tiltag
V/Anita Pedersen, teamchef i Bystrategisk team, Landsbyggefonden og Nana Juul, konsulent i BL Kurser og rådgivning
WS4: Bæredygtig drift i boligorganisationen
Bliv klædt på til mere bæredygtig drift.
V/ Mikkel Jungshoved, teknisk konsulent og Henrik Madsen, konsulent i BL Kurser og rådgivning
16.30-17.30 Oplæg: Fra Hirtshals over Slotsholmen til bestyrelseslokalet
v/Lene Espersen, tidl. politiker og professionelt bestyrelsesmedlem
Lene Espersen har mere end 20 års erfaring som politiker og minister samt 10 år som adm. direktør for Danske Arkitektvirksomheder på CV’et. I dag arbejder Lene som professionelt bestyrelsesmedlem og kalder sig selv for bæredygtighedsforkæmper.
Hør Lene fortælle om sit brændende ønske om at engagere sig politisk og gøre en forskel. Lene giver et engageret og ærligt indblik i livet som toppolitiker i medgang og modgang, og om de mange beslutninger, hun har truffet og stået på mål for, gennem tiden.
18.45 Middag og farverig underholdning
Program for søndag
Søndagens program ”flyttede ind” i bestyrelseslokalet og gik helt tæt på det interne arbejde i bestyrelsen. Værdiskabelse i bestyrelseslokalet kræver, at der arbejdes aktivt og fremsynet med at skabe en velfungerende, fokuseret og engageret organisationsbestyrelse.
Via oplæg og fælles drøftelser vil søndagens program blev der søgt efter svar på spørgsmål som fx: Hvordan sikrer I, at bestyrelsen har de rette kompetencer og diversitet til, at værdiskabelsen understøttes? Hvad er mulighederne og hindringer for, at I kan skabe endnu værdi på jeres møder? Hvordan skal man handle som bestyrelse/bestyrelsesmedlem, når man står i et dilemma, som risikerer at mindske værdiskabelsen. Hvordan giver man fx på samme tid plads og siger fra?
09.15-10.15 G’et – fremtidens forventninger
G'et i ESG handler om god selskabsledelse – både indadtil og udadtil – og har længe været centralt i den almene sektor, bl.a. gennem arbejdet med 'God Almen Ledelse'. Det handler som bekendt grundlæggende om åbenhed og troværdighed i ledelse af organisationen og bestyrelsesarbejdet.
Hvad er det nye i G’et? Hvordan fremtidssikrer vi beboerdemokratiet? Og hvad er forventningerne til bestyrelsens sammensætning, kompetencer og opgaver?
- v/Karina Lauridsen, direktør for kunde- og forretningsudvikling,
Boligkontoret Danmark - v/Anker Brink Lund, Professor, Dr. Phil, Institut for Business
Humaniora og Jura, CBS (med via videoindslag) - v/Nana Juul, konsulent i BL Kurser og rådgivning
10.30-11.45 Værdiskabende bestyrelsesarbejde
V/Eva Seyffert, konsulent i BL Kurser og rådgivning
Vi mødes rundt om bordene til værdiskabende samtaler om rammerne for fx den gode dialog, gode beslutningsprocesser og udvalgte cases.
v/Bent Madsen, direktør i BL – Danmarks Almene Boliger
Hør Bent Madsen gøre status på boligpolitiske mærkesager og de udfordringer og muligheder, de almene boligorganisationer står med, når sektoren også fremadrettet ønsker at væren legitim (lokal) samfundsaktør og velfærdsplatform.
Vær med til næste konference
Sæt kryds i kalenderen d. 13.-14. september 2025, når næste organisationsbestyrelseskonference bliver afholdt. Hvis du vil sikre dig en plads, så meld dig til vores nyhedsbrev 'Kurser og rådgivning', hvor vi sender link ud til tilmelding.
Download materiale fra konferencen her
Anne Skare Nielsen – Hvad siger fremtiden?
Lene Espersen – Fra Hirtshals over Slotsholmen og ind i bestyrelseslokalet
Karina Lauridsen, Boligkontoret Danmark – Hvorfor arbejde med fremtidssikring af beboerdemokratiet?
Nana Juul, BL - G’et fremtidens forventninger
Peder Fynholm – Bæredygtige materialevalg uden byggeskader