BL Informerer nr.1125
Nye regler om tryghedsskabende opholdsforbud og tv-overvågning pr. 1. juli 2025
Som en del af regeringens tryghedspakke ”Et trygt Danmark for alle” har Folketinget vedtaget et lovforslag, som bl.a. giver politiet mulighed for at meddele et tryghedsskabende opholdsforbud og som udvider rammerne for at foretage tv-overvågning i et område med henblik på at fremme trygheden. Lovforslaget indeholder også andre tiltag mod utryghedsskabende adfærd, der dog ikke har særlig relevans for almene boligorganisationer.
Lovforslaget (L220A) om en styrket indsats mod utryghedsskabende adfærd trådte i kraft den 1. juli 2025 og har medført ændringer i flere forskellige love beskrevet i lov om ændring af lov om politiets virksomhed, straffeloven, lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet og forskellige andre love (Styrket indsats mod utryghedsskabende adfærd).
Tryghedsskabende opholdsforbud
Lovændringerne giver politiet mulighed for at meddele et opholdsforbud til personer, der udviser utryghedsskabende adfærd i et område, som generelt er plaget af utryghed.
En person, der har udvist en utryghedsskabende adfærd, kan således meddeles et forbud imod at færdes eller tage ophold inden for det område, hvor adfærden har fundet sted (radius på 500-1.000 meter). Ved vurderingen af den pågældendes adfærd, kan politiet blandt andet lægge vægt på, om personen har udvist en intimiderende, dominerende eller chikanerende adfærd, som er egnet til at skabe utryghed.
Ved vurderingen af, om der er tale om et område, der generelt er plaget af utryghed, kan politiet f.eks. lægge vægt på, at en eller flere grupper af personer skaber utryghed ved brug af trusler, vold, afpresning, udøvelse af hærværk eller åbenlyst salg af narkotika, og om personer i området eksempelvis bærer rygmærker. Det er ikke et krav, at der er begået kriminalitet i området.
Henvendelser til politiet fra beboere i et boligområde, boligorganisationer og medarbejdere tilknyttet en boligsocial helhedsplan, kan indgå i politiets samlede vurdering af, om området generelt er plaget af utryghed.
Et opholdsforbud omfatter ikke almindelig færden. Selvom der er udstedt et forbud, må personen således gerne gå igennem området, så længe passagen ikke har karakter af egentligt ophold. Hvis personen bor eller arbejder inden for området, vil den pågældende frit kunne bevæge sig til og fra sin bopæl og kunne foretage almindelige dagligdags gøremål, men vil ellers ikke kunne opholde sig i området.
Et meddelt opholdsforbud vil heller ikke være til hinder for, at en person opholder sig i egen eller andres private bolig, uanset at denne er placeret inden for området.
Forbuddet vil være tidsbegrænset og må ikke overstige 30 dage. Tidsbegrænsningen kan dog forlænges med indtil 30 dage ad gangen.
Ændringerne fremgår af lov om politiets virksomhed § 6 g.
Tv-overvågning
Med lovændringerne bliver der flere muligheder for, at blandt andre boligorganisationer og kommuner kan foretage tv-overvågning som led i en tryghedsskabende indsat.
Efter de tidligere regler i tv-overvågningsloven kunne boligorganisationer få tilladelse fra politiet til at foretage tv-overvågning af et boligområde og af arealer, som ligger i direkte tilknytning hertil, når overvågningen var væsentlig af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse. Med de nye regler ændres kriteriet ”væsentlig af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse” til ”kan fremme trygheden”, hvilket således udvider boligorganisationernes muligheder for at få tilladelse som led i en tryghedsskabende indsats.
Ved politiets vurdering af kriteriet kan der blandt andet lægges vægt på, om der er tale om et område, der generelt set opleves som mere utrygt for borgerne end andre steder, f.eks. baggårde, tunneller, parkeringsområder m.v. Der vil også kunne lægges vægt på, om personer i området gentagne gange har medført støjgener og/eller trafikale gener, indtager eller er påvirkede af alkohol eller andre rusmidler eller i øvrigt har en adfærd, der kan opfattes som intimiderende eller utryghedsskabende. Denne viden kan bl.a. være baseret på henvendelser fra boligorganisationer.
Det er desuden ikke længere en betingelse for kommuners tv-overvågning af et område i nær tilknytning til et boligområde, at området også er overvåget af en boligorganisation eller forening m.v.
Ændringerne fremgår af lov om tv-overvågning §§ 2, 2 a og 4 e.
Datatilsynet har bekræftet, at der vil ske en opdatering af de gældende vejledninger om videoovervågning.
Øvrige tiltag
Det vedtagne lovforslag indeholder desuden følgende øvrige elementer:
- Skærpet bødestraf for visse overtrædelser begået i nattelivszoner, således at straffen som udgangspunkt fordobles i nattelivszoner.
- Listen over lovovertrædelser, der kan give nattelivsforbud, udvides til at omfatte voldtægt og blufærdighedskrænkelse, og den tidsmæssige udstrækning af et nattelivsforbud forlænges fra to år til fire år.
- Skærpet straf for hærværk begået mod offentlige transportmidler, således at straffen som udgangspunkt fastsættes til fængselsstraf på 7 dage.
- Ungdomskriminalitetsnævnet får mulighed for at fastsætte, at et barn eller en ung ikke må færdes eller opholde sig i et nærmere afgrænset område, hvor barnet eller den unge har været involveret i utryghedsskabende adfærd eller kriminalitet. Det kan f.eks. være i et bestemt boligområde, på en togstation eller i et storcenter. Nævnet får endvidere mulighed for at pålægge barnet eller den unge at være hjemme på et nærmere fastsat tidspunkt eller i et nærmere fastsat tidsrum.
- Udvidelse af listen over de overtrædelser, der kan føre til tilhold og opholdsforbud, til også at omfatte stalking, ulovlig tvang, trusler på livet og afpresning.
Med venlig hilsen
Bent Madsen / Lea Maria Kristiansen